tieto stránky používajú cookies, pre skvalitňovanie obsahu.

2017 - Dievča iného chlapca - trailer

Publikoval Matúš 29.10.2017 0 Komentáre

Pozrite si upútavku s krátkymi úryvkami z našej novinky DIEVČA INÉHO CHLAPCA, ktorú pre Vás vyrobila samotná autorka Silvia Demovičová. Druhý diel knižky LETO S ALEXANDROM, víťazným rukopisom našej súťaže, privítame na svete spolu s autorkou už o pár dní. Príďte si vypočuť besedu, či dať podpísať knihu v štvrtok, 9. 11. 2017 o 11.00 na pódium Programového centra 2. Ak to nestihnete, Silvia bude mať po besede ešte jednu autogramiádu v našom stánku. Nájdete nás v uličke Kláry Jarunkovej, na našom tradičnom mieste. Tešíme sa na Vás.

 

Dievča iného chlapca – literárny trailer

Tánin život sa zvrtol celkom iným smerom, než očakávala. Trápia ju starosti s rozvedenými rodičmi, problémy so známkami, žiarlivosť kamarátok a Alex, ktorý je príliš ďaleko.

Táňa sa kvôli škole musí vrátiť naspäť do Trnavy, bývať u starkej a cez týždeň tráviť čas bez Alexa. Navyše jej lezie na nervy nový spolužiak, privilegovaný syn britského lektora, ktorý jej spôsobuje samé problémy.

Popoludní nás ešte čaká angličtina. Pripravujeme sa na maturitu a dnes preberáme tému ,Bývanie´.
„Timothy,“ zavolá ho Mrs. Walters k tabuli, „mohol by si nám porozprávať niečo o tom, ako vyzerajú typické britské domy?“
Tim sa poškriabe na hlave a neochotne vstane.
„Dovolíš?“ naznačí mi, že sa mám posunúť, aby mohol prejsť do uličky. Potiahnem stoličku kúsok dopredu.
„Nie som trpaslík, potrebujem viac než päť centimetrov,“ zazrie na mňa.
Zlostne sa prisuniem k lavici až na doraz. Silonkou zapriem o vyčnievajúcu skrutku a pančucha sa roztrhne.
„Veľká vďaka, kretén,“ snažím sa zastaviť utekajúce očko.
„Sama si za to môžeš, hysterka,“ odšepká naspäť a odvlečie sa ku katedre.

 

Pre Táňu a Alexa je odlúčenie dosť ťažké, navyše sa zdá, akoby sa všetko sprisahalo proti nim, takže ani víkendy nemôžu vždy tráviť spolu. Zdá sa, že Alex začína žiarliť.

„Hádaj, kto mi dával prvú pomoc,“ zmením tému a snažím sa ho rozveseliť.
„Neviem. Simona?“
„Tim.“
„Ten Tim?“
„Irónia, však? Obviazal mi členok, a dokonca mi pomohol do triedy, hoci ešte minulý týždeň to vyzeralo, že by ma najradšej sám zhodil zo schodov.“
Alex čosi zašomre.
„Prepáč, nepočula som ťa.“
„Ale nič. Len ma štve, že ja študujem medicínu, a kvôli hlúpej vzdialenosti ti musí pomáhať akýsi cudzí kretén.“
„Nie je kretén, len sme zle začali.“
„Aj tak by som bol radšej, keby som tam s tebou mohol byť ja.“

 

Aj Táňu trápia pochybnosti, pretože sa jej zdá, že Alex jej čosi – alebo kohosi – tají.

„Ahoj, prepáč, že volám tak neskoro, len Zuzka mi hovorila, že máš študijný krúžok a chcela som ti povedať, že michýbašamyslímnateba.“ Posledné slová zo seba chrlím ako vodopád. Nechcem ho zdržiavať.
„To je v pohode. Aj ty mne, dobrú noc.“
Práve, keď sa chystám zložiť, v pozadí sa ozve hudba a akýsi mužský hlas zakričí na Alexa, nech si pohne, že sa minulo pivo. Znie to, akoby išiel telefonovať von, aby som nepočula zvuky z párty, ale niekto otvoril dvere. Potom sa na druhom konci rozhostí ticho.

 

zisťuje, že mať rozvedených rodičov je náročné. Navyše sa obáva, ako to dopadne, keď sa jej mama s otcom prvý raz stretnú po rozvode – a rovno na jej stužkovej.

„Práve som na ceste za otcom, nesiem mu oznamko. Idem ho oficiálne pozvať na stužkovú. Dúfam, že si odpustí poznámky o tom, že ak pôjde ona – akože mama – tak on zostane doma alebo niečo podobné.“
„Mať rozvedených rodičov je asi dosť komplikované, však?“ opýta sa Tim.
„Trochu. Musím si dávať pozor na jazyk, aby som príliš nespomínala toho druhého, aby som toho druhého príliš nechválila, prípadne aby všetko, čo poviem, neznelo ako výčitka.“

 

 

 

 

 

A aby toho nebolo dosť, ani stužková nevyjde celkom podľa Tániných predstáv.

Rýchlo vyskočím a skrčím sa do výklenku za vešiakom s kabátmi. Čupnem si na zem a snažím sa byť čo najtichšie. Už aby to bolo celé za mnou. Kedy budem môcť vypadnúť? Najskôr o polnoci s našimi. Ako to len vydržím?

Ako to celé nakoniec dopadne? Zvládnu Tánini rodičia stužkovú bez incidentu? Vydrží Tánina letná láska aj cez školský rok? A aké hrozné tajomstvo sa skrýva v listoch, ktoré si Táňa priniesla do Trnavy zo starej povaly?