tieto stránky používajú cookies, pre skvalitňovanie obsahu.

2018 - Aj keď si malý, môžeš byť iný

Publikoval Matúš 27.03.2018 0 Komentáre

Dospeláci poznajú kopec rôznych motivačných meme o tom, že môžu byť iní. Môžu byť akí len chcú. Extravagantní, introvertní, módni maniaci, knihomoli, nechutne aktívni, zenovo pokojní. A čo deti? Môžu byť iné, ak by chceli? Môžu byť také, ako to cítia kdesi hlboko vnútri alebo si my, rodičia, nevieme pomôcť a manipulujeme ich tam, kde ich chceme mať my?

 

Je mimoriadne náročné hovoriť o abstraktných témach s malými deťmi. Ako pôsobíme na ľudí – na to si často nevedia reálne odpovedať ani 40roční. Ako máme zapadnúť – ani na to nenájde odpoveď každý dospelák, nieto ešte škôlkar, pre ktorého ide o úplne prvú skúsenosť s väčším kolektívom. Spisovateľ a ilustrátor David McKee sa pokúsil tieto komplikované témy spracovať pre vekovku 3+ a za hlavného hrdinu si na to vybral slona. Nie obyčajného slona. Elmer má namiesto sivej kože bláznivo farebné štvorce.

 

V jednoduchom príbehu je Elmer medzi svojimi obľúbený, kam príde, tam sa ozýva smiech. On sa však zamýšľa nad tým, či ide o úprimný smiech alebo o výsmech. Nesmejú sa mu náhodou preto, že je iný?

 

Elmer zápasí s tým, s čím si nevedia dať rady ani mnohí veľkáči – s vlastným sebavedomím a sebauvedomením. Chce silou mocou zapadnúť a pritom nechápe, že už je dávno všetko v poriadku a že ho jeho blízki akceptujú takého, aký je. Hanbí sa za svoje pestré farby, za to, že vyvoláva smiech, nie je si istý sám sebou. V tejto detskej knihe sa pre neho situácia vyvinie, samozrejme, dobre. Elmer prijme to, kým je, kamaráti ho podržia, ba čo viac, inšpirujú sa ním a oslávia jeho výnimočnosť.

 

Jedna kniha o Elmerovi Davidovi McKee nestačila. Na Slovensku o ňom vychádzajú hneď dva príbehy naraz. Kým v prvom znovu nadobudne vieru v to, kým je, v príbehu Elmer a dúha sa o svoju originalitu radostne podelí. Po búrke totiž na oblohe vyšla jednofarebná dúha a Elmer sa za ňou vyberie, aby jej podaroval svoje farby.

 

Celú recenziu si môžete prečítať TU.