tieto stránky používajú cookies, pre skvalitňovanie obsahu.

2014 - Salla Simukka v Bratislave

Publikoval Matúš 15.06.2014 0 Komentáre

Mladá fínska spisovateľka Salla Simukka patrí k najobľúbenejším a najpredávanejším autorom vo svojej krajine. Jej trilógia o samotárskom a svojráznom dievčati Lumikki zožala úspech zo strany kritikov aj čitateľov a verejnosť na celom svete presvedčila, že literatúra pre mládež stále žije a dokáže osloviť široké publikum. Salla prišla na Slovensko uviesť svoj román Červená ako krv a pre in.ba prezradila viac o svojich románoch, rodnej krajine aj sile dobrej knihy.

 

Literatúra pre mládež je špecifickou a jedinečnou skupinou. Prečo ste si vybrali práve tento typ čitateľov?

Zaujímavá otázka aj pre mňa samotnú. Nikdy som sa totiž vopred nenastavila na písanie literatúry pre mládež. Myslím si, že dobrá kniha zaujme rovnako mladého i dospelého. Čo sa vo svojich knihách snažíte odovzdať dospievajúcim čitateľom? Stále verím, že sa musí čosi stať medzi knihou a jej čitateľom. Nie je to ani tak o mne ako o samotnom románe – ten je dôležitým komunikačným prostriedkom. Ja len dúfam, že moje knihy dodajú mladým ľuďom čokoľvek, čo potrebujú a cítia v danom období. Niektorí túžia dodať odvahu, iní možno vyhľadávajú pohodu, alebo chcú pomocnú ruku a upokojenie, že všetko nakoniec dobre dopadne. Keď im to kniha dodá, je to dobrá kniha.

 

Z mnohých smerov zaznieva názor, že mladí ľudia si už v dnešnom pretechnizovanom svete nevedia nájsť čas či nemajú záujem o čítanie. Súhlasíte s týmto tvrdením?

Žiaľ, tento stav je pravdivý a týka sa celého sveta, Fínsko nevynímajúc. My Fíni sme veľkí milovníci literatúry, považujeme sa dokonca za čitateľský národ, no naši mladí ľudia berú do ruky knihu stále menej a menej. Preto som veľmi potešená, že moje romány sa čítajú a sú obľúbené aj medzi dospievajúcimi, ktorí nikdy predtým knihu neprečítali. Pre mňa je dôležité písať zaujímavé, dobrodružné, chytľavé knihy, ktoré nenudia a čitateľa vtiahnu do deja. A to je podľa mňa i cesta samotnej literatúry. Písať tak, aby mladí ľudia boli ochotní a natešení knihy čítať.

 

Aké reakcie vás najviac tešia?

Niekedy za mnou prídu mladí čitatelia a povedia, že moja kniha pre nich veľa znamená, že sa ich hlboko dotkla. To je úžasná reakcia, ktorú si vážim. Pred pár dňami za mnou prišlo isté dievča z Amsterdamu a priznalo, že zažilo čosi podobné ako hlavná postava mojej trilógie. Povedala mi: „Ďakujem veľmi pekne, že ste túto knihu napísali. Keď ju čítam, mám pocit, že mi niekto rozumie.“ Po takejto vete sa cítim naozaj poctená. Pokiaľ sa kniha dotkne srdca čitateľa, pozitívne zasiahne do jeho života, tomu vravím sila literatúry. Vaša trilógia Červená ako krv, Biela ako sneh a Čierna ako eben dosiahla mimoriadny ohlas zo strany čitateľov aj kritiky.

 

Je hlavná postava, mladá Lumikki, typickým predstaviteľom dospievajúcej mládeže?

Lumikki je špecifická a svojrázna a nepredstavuje teda typ bežného dospievajúceho dievčaťa. Je v nej ale niečo jedinečné, s čím sa dokázalo stotožniť veľké množstvo čitateľov na celom svete. Sama som bola prekvapená, ako sa Lumikki literárne narodila. Napriek tomu, že neodzrkadľuje reálneho človeka, prišla ku mne a ja som o nej napísala. Síce nešlo o stretnutie na ulici, kde by sa mi bola predstavila, ale jednoducho som ju hneď od začiatku vnímala ako ucelenú bytosť s vlastným charakterom a povahou. V knihách otvárate dvere do temnej stránky podsvetia.

 

Prečo vás oslovil práve kriminálny svet?

V prvom rade mi prišlo zaujímavé a pre čitateľa príťažlivé o ňom napísať. Sama mám kriminálne romány v obľube, rada si prečítam niečo z podsvetia. Zo začiatku som však mala obavy, že je to príliš náročný žáner na písanie, že sa v tom stratím. Povedala som si však: „Len to skús a uvidíš“. Ďalším z dôvodov bol i fakt, že u nás vo Fínsku nemáme veľa kriminálnych románov určených pre mládež. Naši spisovatelia fínskej detektívky pre dospelých sú obľúbení, rovnako vznikajú detektívne knižky pre deti, no pre dospievajúcich je tohto typu literatúry skutočne málo. Mojou motiváciou bolo zmeniť to a priniesť zaujímavé čítanie aj pre mládež. Fínsko je krajinou s bohatou literárnou tradíciou a zvučnými menami spisovateľov.

 

Aké je literárne a čitateľské prostredie vo vašej krajine?

Vo Fínsku máme skutočne veľmi dobrý systém verejných knižníc. Každé jedno fínske dieťa či mládežník má možnosť kedykoľvek prísť do knižnice a požičať si toľko kníh, koľko vládze odniesť. Knižnice sú výborne vybavené a zásobované a koniec-koncov sú aj obľúbeným miestom na návštevu. Táto skutočnosť je dôležitým faktorom, prečo toľko Fínov už odmalička číta a mnohí z nich majú neskôr prirodzený záujem knihy aj písať. Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani to, že vo Fínsku máme dlhé, chladné a temné zimy a vlastne nemáme čo iné na práci, ako si po večeroch čítať či písať J.

 

Ako sa vám páči v Bratislave?

Som šťastná a poctená, že tu môžem byť a stretnúť sa s čitateľmi. V Bratislave sa mi páči, viem čosi o jej histórii a rozdelení dvoch národov, českého a slovenského. Praha sa dokonca stala miestom, kde sa odohrával dej môjho druhého románu.

 

Ako vyzerajú Vianoce vo Fínsku? Ako strávite sviatky vy osobne?

Vianoce sú u nás veľmi dôležitým sviatkom. Sme hrdí, že Santa Claus žije práve vo Fínsku a nikto nám nevyhovorí, že tomu tak nie je. Vianoce vo Fínsku sú najmä o rodine, o stretávaní, o výzdobe, jedle, pocite domova a spolupatričnosti. Moje Vianoce budú určite krásne, moja mamina sa o to nepochybne postará. Ona sviatky miluje rovnako ako ja.

 

Autor: Diana Mašlejová
Zdroj: in.ba